Bekkenbodem onder controle – Fysiotherapie Keulen en Brusse – Bodegraven

Bekkenbodem onder controle

Cursus Bekkenbodem onder controle

Meer dan 1 miljoen mensen –vrouwen, mannen en kinderen- in Nederland hebben last van één of meerdere bekkenbodemklachten dat wil zeggen problemen die te maken hebben met plassen, poepen en vrijen.
Deze klachten kunnen leiden tot grote sociale en psychische problemen.  Dat is echter niet nodig omdat er vaak iets aan te doen is, namelijk met bekkenbodemoefeningen.
Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen, maar veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, voelen de functie niet en hebben er geen bewuste controle over.

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm, seksuele functies en het bekken, kan een bekkenbodemdisfunctie (disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’) leiden tot de vele klachten:

De cursus is bedoeld voor vrouwen van 30 jaar en ouder met bekkenbodemklachten of vrouwen die bekkenbodemklachten willen voorkomen.
Het doel van de cursus is het  voorkomen en /of verminderen van bekkenbodemklachten zoals urineverlies, problemen met ontlasten of problemen tijdens het vrijen.
De inhoud  van de cursus bestaat uit  voorlichting, adviezen en oefeningen voor bekkenbodem, blaas, darmen, seksualiteit en overgang.
De cursus wordt gegeven door een fysiotherapeut met een speciale opleiding op het gebied van bekken(bodem)klachten.
De cursus bestaat uit  9 wekelijkse bijeenkomsten van 5 kwartier met 1 terugkombijeenkomst na 3 maanden.

Cursusinformatie:

Voor wie: vrouwen van 30 jaar en ouder met bekkenbodem klachten of vrouwen die bekkenklachten willen voorkomen.

Doel: voorkomen en/of verminderen van bekkenbodemklachten.

Inhoud: voorlichting, adviezen en oefeningen voor bekkenbodem, blaas, darmen, seksualiteit en overgang.

Docent: de cursus wordt gegeven door een  fysiotherapeut met een speciale opleiding op het gebied van bekken(bodem)klachten.

Aantal bijeenkomsten: 9 wekelijkse bijeenkomsten van 5 kwartier met 1 terugkombijeenkomst.